Gjutjärnsgrytan.
- Elin
- 18 feb. 2021
- 2 min läsning
Uppdaterat: 23 jan. 2023
Att hamna mellan stolarna inom vården är något vi med långvarig smärta kan känna igen oss i. När jag mitt i livet fick reda på att det var artros i flera av mina leder och att jag utvecklat fibromyalgi på grund av smärta från artrosen hamnade jag mellan stolarna.

Vården kunde inte göra någonting mer än att jag fick hjälp av fysioterapeut på Smärt och Rehabenheten i Linköping. Det enda som vården kan erbjuda oss med långvarig smärta är en form av smärtskola. Nästa steg är att man måste hitta sitt sätt att träna för träning är det enda som hjälper.
Jag tyckte att övningarna från fysioterapeut som inte hade något sammanhang var svåra att motivera sig till att göra. Många övningar var utifrån basal kroppskännedom så jag läste på om det. Därefter för att få ett sammanhang började jag läsa på om yoga, hade tränat medicinsk yoga lite då och då innan.
Jag blandade yoga och kroppskännedom och hittade ett bra flöde. Det blev lättare att öva lite varje dag genom att övningarna flöt in i varandra. Det var början till utvecklingen av fibroyogan.
Yogan var inte nog, jag haltade fortfarande så min kropp behövde mer för att fungera bättre. Jag tog mod till mig och gjorde ett besök på gymmet. Jag var verkligen inte stark, det fick bli lägsta vikten i alla maskiner.
En detalj som jag lärt mig är att det är viktigt att träningen är lågintensiv och att rörelsen ska högst kräva 80% av min förmåga för att inte bli överansträngd. Långsamt öka för att komma till en nivå som ger underhållsträning. Bygga upp styrka som gör att smärtan blir lättare att bära i vardagen.
”Jag älskar mina gjutjärnsgrytor och vill kunna använda dem och laga god mat, de ska kännas lätta att bära i vardagen.”
Varför är styrketräning viktigt?
Styrketräning behövs för att få upp en muskelmassa att klara av dagliga aktiviteter och få muskler som kompenserar för dåliga leder. Exempelvis älskar jag mina gjutjärnsgrytor och vill kunna använda dem och laga god mat, de ska kännas lätta att bära i vardagen.
Det fick bli mitt mål. Läkaren på Smärt och Rehab sa att du får räkna med att det tar 2–3 år innan du blir bättre. Det är helt enkelt ingen quick fix. För mig tog det 2 år från otränad till att lätt kunna lyfta mina gjutjärnsgrytor. Det svåra är att öka på träningen då det är lätt att hamna i en ond cirkel med mer smärta och dagar med överansträngning.
Det tog lång tid att komma upp till en nivå som gav mig stabilitet i lederna och styrka för att lyfta gjutjärnsgrytan. När jag kommit till den nivån att jag tränar tillräckligt för att inte halta och klara av min vardag blir det lättare att träna för då krävs det endast underhållsträning i princip dagligen men jag får inte några bakslag med mer smärta och överansträngningsdagar.
Alla har rätt till rörelse, det gäller att hitta det som kroppen behöver vid olika tillfällen. Styrka med band är ytterligare en del som ingår i fibroyogan. Eftersom fibromyalgi ger så många olika symtom så behövs det många olika metoder för att lätta din smärta.
Comments